Pages

“Orang-orang yang beriman dan mengerjakan amalan soleh, kelak akan Kami masukkan ke dalam syurga yang mengalir sungai-sungai di dalamnya, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Allah telah membuat suatu janji yang benar. Dan siapakah yang lebih benar perkataannya dari pada Allah?”
(An-Nisa : 122)

Fadhilat Surah Ad-Dukhan

alquran1
SURAH AD-DUKHAN (surah yang ke-44-mengandungi 59 ayat)Daripada abi Hurairah r.a. berkata :nabi saw telah bersabda:
“Sesiapa yang membaca surah Ad-dukhan pada waktu malam, maka esoknya 70,000 malaikat akan meminta ampun baginya”.MasyaAllah.... sangat besar Fadhilat tu, mari kita amalkannya. ambil masa lebih kurang 7 minit untuk melaksanakannya. mungkin masa yang sesuai selesai solat maghrib, atau sebelum tidur. Kita sebenarnya ada banyak masa. Biarkan kita yang mengatur masa dan bukannya masa yang mengaturkan kita. Jika kita punya masa untuk makan, bermain dan ber "facebook" apa salahnya kita ambil sedikit masa untuk membaca surah ini.... merujuk kepada surah Al-Ashr:

"Demi masa, Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati supaya mentaati kebenaran dan nasehat menasehati supaya menetapi kesabaran."

"AMAT RUGILAH MANUSIA YANG TIDAK MEMANFA'ATKAN WAKTUNYA UNTUK BERBAKTI"